Zalety ozonowania

Zalety ozonowania
Zalety ozonowania

Ozon to pierwiastek znany i ceniony niemalże od dwóch stuleci. Występuje on w powietrzu, a w jego składzie znajdują się trzy atomy tlenu, dlatego też bywa określany mianem tritlenu.
Badania naukowe dowodzą, że ozon wykazuje silne działanie dezynfekujące, oczyszczające i sterylizujące – doskonale radzi sobie z wirusami, bakteriami, alergenami, wilgocią i grzybami, zwalczając je trwale i skutecznie.
Sporym zainteresowaniem cieszy się ozonowanie – zabieg dezynfekująco-oczyszczający, wykonywany za pomocą generatora ozonu.

Skuteczna dezynfekcja

Jak dowodzą badania naukowe, ozonowanie jest rozwiązaniem znacznie lepszym niż popularne chlorowanie. Ozon jest pięćdziesiąt razy silniejszy i trzy tysiące razy szybszy niż chlor, dlatego też znajduje częste zastosowanie podczas dezynfekcji i sterylizacji.
Warto podkreślić, że generatory ozonu mogą być wykorzystywane zarówno w placówkach o charakterze publicznym, ja i w prywatnych gospodarstwach domowych – wystarczy wybrać odpowiedni model z oferowanych pzrez producenta www.koronaozon.pl.

Niepodważalną zaletą ozonowania jest dezynfekcja i dezodoryzacja. Ozon to silny utleniacz, podczas kontaktu z tym pierwiastkiem przeważająca większość mikroorganizmów, w tym niebezpiecznych dla zdrowia grzybów, bakterii i wirusów.

Zaletą ozonowania jest także skuteczne i trwałe usuwanie nieprzyjemnych zapachów. W przeciwieństwie do popularnych odświeżaczy powietrza, ozon nie maskuje przykrych zapachów, lecz trwale je usuwa. Dezodoryzacja może być wykonywana w pomieszczeniach mieszkalnych i użytkowych, należy jednak pamiętać, by w czasie zabiegu w danym pomieszczeniu nie było żadnej osoby. Dezodoryzacja, podobnie jak dezynfekcja za pomocą ozonu trwa półgodziny – jest to czas potrzebny, by ozon utlenił mikroorganizmy i zamienił się w życiodajny, zdrowy tlen.

Za pomocą generatorów ozonu można m.in. usunąć zapach nowych mebli czy farb i lakierów używanych podczas prac remontowych. Ozonowanie sprawdza się także podczas niwelowania zapachu dymu z papierosów czy też zapachów kuchennych, powstających podczas przygotowywania posiłków.